ДСБ - Варна
  • pic1
  • pic2
  • pic3

Местните избори

Приключването на местните избори във Варна донесе следните резултати:

Кмет остана кандидатът на ГЕРБ и досегашен кмет на Варна Иван Портних  с 62.67%, който изпревари всички останали кандидати с много голяма разлика в броя на процентите.

Кандидатът за кмет на МК „Реформатори и патриоти – Решението за Варна“ Чавдар Трифонов не можа да спечели кметския пост, той се класира първи след победителя с 9.27%.

Данаил Стоянов Папазов от ЖИВОТ ЗА ВАРНА има 7.54%,

Анелия Димитрова Клисарова, Независим кандидат е с 7.48%

Костадин Тодоров Костадинов от “ВАРНА“-АТАКА, ВЪЗРАЖДАНЕ, НОВА СИЛА –  с 5.49%

Димитър Анастасов Карбов НАЦИОНАЛЕН ФРОНТ ЗА СПАСЕНИЕ НА БЪЛГАРИЯ (НФСБ) –  2.82%

Кирил Петров Йорданов от „Кирил Йорданов-Кметът на Варна“ /подалият оставка след самозапалването на Пламен Горанов бивш варненски кмет/  остана с 2.63%

Миглена Петрова Темелкова-Бакалова ПП АБВ / АЛТЕРНАТИВА ЗА БЪЛГАРСКО ВЪЗРАЖДАНЕ/ - 1.44%

Радостин Мирославов Морфов от ДВИЖЕНИЕ ЗА РАДИКАЛНА ПРОМЯНА БЪЛГАРСКАТА ПРОЛЕТ - 0.37%

Младен Александров Младенов от НАЦИОНАЛНА РЕПУБЛИКАНСКА ПАРТИЯ – 0.29%

След балотажа ГЕРБ спечели във всички райони на града.

Поради драстичната разлика в броя гласове за Иван Портних се появиха подозрения че вотът е бил манипулиран и няколко кандидати за кмет на града внесоха жалба във Варненския административен съд. Това са Данаил Папазов („Живот за Варна“) и Анелия Клисарова (БСП, „Политически клуб Екогласност“) заедно с кандидатът за общински съветник Николай Недков от листата на коалицията „Реформатори и патриоти – Решението за Варна“. Чавдар Трифонов (Реформатори и патриоти – решението за Варна) и Миглена Темелкова (АБВ) са оттеглили подписите си от жалбата в последния момент. “Независимо от решението ми да оттегля подписа си под искането за касиране на изборите данните, с които разполагам, показват, че над 1500 протокола от Секционни избирателни комисии във Варна са върнати от системата като нередовни. Това означава, че на всеки два редовни протокола – два са били поправяни, при това по няколко пъти“, казва Чавдар Трифонов. Той обяснява отказа си да подпише жалбата с неподготвеност в юридически план и несъвместимост на целите на реформаторите с тези на Данаил Папазов и Анелия Клисарова.

Николай Недков публикува следния текст в профила си във фейсбук във връзка с жалбата: „Днес изпълних своя граждански дълг и подадох жалба до Варненски административен съд за обявяване на изборите за общински съветници и кметове, проведени на 25.10.2015г в Община Варна, за недействителни. Считам, че грубото и безцеремонно несъобразяване със закона от органите, натоварени да съблюдават за безпристрастното и законосъобразно протичане на изборния процес /СИК, ОИК/, обезмисля усилията на хиляди българи, упражнили конституционното си право на избор. Правовата държава означава законите да важат за всички еднакво – и за силния и за слабия, за губещия или победителя.
Със своя акт, изразявам признателност към всички активни варненци, явили се пред избирателните урни, като позицията ми не ангажира която и да е политическа сила, а само гражданската ми съвест. Борбата за промяна продължава.“

Окончателните резултати от вота на 25 октомври разпределят мандатите по следния начин:

ГЕРБ – 22
Реформаторски блок – 6
БСП – 5
Коалиция „Варна“ – 4
Коалиция „Живот за Варна“ – 3
Земеделски съюз „Ал. Стамболийски“ – 3
Социалдемократическа партия – 2
НФСБ – 2
ДПС – 2
„Отечество“ – 1
Граждански експертен център – 1

Във Варненския Общински съвет влизат 11 партии, АБВ, а коалицията „Кирил Йорданов – кметът на Варна“, както и ОБТ и „Партията за зелените“ не успяха да влязат в управлението на града.

Днес, 9.11. Кандидатът за кмет на МК „Реформатори и патриоти – Решението за Варна“ Чавдар Трифонов  напусна коалицията преди полагането на клетвата в Общината и се обяви за независим кандидат.

Малцина сме тези, които смятаме, че изборите бяха тежко опорочени и манипулирани в ущърб на варненци, e мотивацията на Чавдар Трифонов да напусне коалицията.

Д-р Ивайло Митковски от същата коалиция заяви, че и той не вижда за в бъдеще мястото си в нея, така че ще изчака ДСБ Варна, която издига неговата кандидатура в тази коалиция, да вземе решение за по-нататъшните му действия след като за зам.-председател на съвета от квотата на РБ е бил издигнат Светлан Златев от „Народен съюз“ (партията бе създадена от отцепника ББЦ Светлин Танчев – бел.ред.), вместо Ивайло Митковски от ДСБ.

 

 

 

 
Можете да оставите коментар. Pinging is currently not allowed.

Коментирайте