ДСБ - Варна
  • pic1
  • pic2
  • pic3

Радан Кънев: Битката за законност в България ще е дълга и трудна

от www.nakratko.bg

Радан Кънев е юрист, публицист и политик – Председател на ПП „Демократи за силна България“ и кандидат за народен представител от 03 МИР-Варна. Роден в София през 1975г., потомък на видния варненски род Къневи. Правнук е на адв. Никола Кънев – лидер на Демократическата партия във Варна, председател на Общинския съвет, народен представител и подпредседател на Народното събрание (1908-1911 г.) и внук на инж. Боян Кънев – проектант и строител на Аспаруховия мост, Пристанище Варна-Запад и корабостроителните заводи във Варна и Русе, заместник-директор на „Дирекция Водни съобщения“ към Министерския съвет (1937-1944 г.).

Радан Кънев е дългогодишен доброволец и ръководител на младежката организация на БЧК, Председател на младежкия Червен кръст (1996-1998 г.). Един от най-известните политически блогъри в България, дългогодишен публицист и един от основателите на гражданската интернет-журналистика в България.

В политиката се включва активно през 2004 г., като преминава всички нива на политическа дейност – доброволец в предизборните кампании, лидер на общинска организация, член на Националния изборен щаб, на Националното ръководство и Заместник-председател на единствената партия, в която е членувал. От 2013г. е председател на Демократи за силна България.

Адвокат по професия, женен, с едно дете.

- Г-н Кънев, кои са основните акценти от програмата на Реформаторския блок?
- Основният акцент в нашата програма е законността. Ние, за разлика от всички наши конкуренти, казваме истината на българите и тя е, че държава, в която не е установено върховенството на закона и няма работещ съд, не може да бъде богата. Всички богати държави са минали първо през това да станат държави със силно правосъдие и еднакви правила за всички.

- А как ще реализирате основните акценти, заложени в програмата Ви? С какви средства? И в какви срокове?
- Трябва да гледаме реалността в очите. Ние няма да имаме собствено мнозинство в Парламента, но ще бъдем важен фактор в следващото управление. Битката за законност в България ще е дълга и трудна. Прекалено много, десетилетия, у нас е налагано беззаконието и привилегиите и различното тълкуване на закона, за различните хора. Това се правеше по времето на комунистическия режим, но, за съжаление, не беше преодоляно и това е най-големият провал на прехода. Ние ще започнем с нашите конкретни предложения за реформи в съда и прокуратурата, които не изискват промяна в Конституцията. Ще предложим и законодателна промяна за осигуряване на непартийна администрация. Ние ще освободим чиновниците в здравеопазването, образованието и т.н. от партийната намеса. Ще предприемем и много бързи мерки за електронно управление, което ще започне с електронните обществени поръчки. Защото всяка държава в Европа, която въведе електронните обществени поръчки, успя да прекрати поне 30 % от корупционните практики. По този начин ще се постигнат поне два ефекта. Ще има шанс за бизнеса да се конкурира при честни условия, да създава нови производства и нови работни места. От друга страна, ще отнемем значителна част от приходите на мафията. Мафията се омаломощава, като й бъдат отнети източниците на средства. Вярвам, че можем да приложим много бързо тези идеи, в рамките на две години. Затова и настояваме за кратък мандат на следващото управление и в края на този кратък мандат, през 2016 година, да се пристъпи към избори за Велико Народно събрание, защото някои язви в правосъдието са нелечими без конституционна промяна.

- Да, но съществува един много деликатен проблем. Съдебната система е една система, която често бива обвинявана, че съществува сама за себе си и не е склонна да допуска реформи отвън. Вашите идеи срещат ли разбиране вътре в съдебната система?
- Вярвам, че особено в българския съд, честните хора са мнозинство. И една от най-важните мерки, която предлагаме и не изисква конституционна промяна, е изборът на съдебната квота във ВСС да бъде извършван пряко от съдиите, а не чрез посредници, както е сега. Защото голямата корупция се подхранва именно от тези делегатски събрания. Прекият избор е залегнал в 7 европейски доклада в продължение на 5 години и е въпрос на 5 минути работа от страна на Народното събрание. Единственият възможен отговор е, че в досегашните парламенти воля за тази много важна промяна не е имало. Това, разбира се, е едната посока, а другата е много по-болезнена – не се притеснявам да кажа, че в България прокуратурата е обществена язва и моделът, по който се управлява, прави вече трети пореден Главен прокурор вреден за България. Няма успехи нито в борбата с битовата, нито с организираната престъпност. Тази промяна, за която не виждам да имаме подкрепа отстрани, е най-важната. Тук предстои една голяма битка. Виждате какъв диалог имахме с г-н Борисов през последните дни. Аз казах нещо много просто – сегашният състав на ВСС и сегашният Главен прокурор – Сотир Цацаров, са плод на договорка между кръгове и от ДПС, и от ГЕРБ, и от БСП. ГЕРБ носи огромна отговорност. Те повтарят грешка, която едно време направи ОДС. Време е, както нашите партии си признаха грешката с Никола Филчев, ГЕРБ също да си признаят грешката, ако изобщо искат да променят системата. Ако не го направят, аз не виждам как може да се управлява с тях.

- Пред страната предстоят редица предизвикателства в енергийната сфера – Южен поток, строителството на ядрени мощности. Постижима цел ли е енергийната независимост на България?
- Тъй като правим това интервю в навечерието на Деня на независимостта, аз точно това си мислих – в момента борбата за независимост е преди всичко борба за енергийна независимост. Казусът „Южен поток” е може би най-болезненият, защото той съдържа в себе си много проблеми – вътрешна корупция в България, цената на тока, сериозните външни влияния и големият въпрос за зависимостта и геополитическите рискове пред България. Разбирам, че тази тема звучи абстрактно, но всъщност когато говорим за „Южен поток”, говорим за сметката за ток, която ще получим другия месец. Големият въпрос за всяко общество са доходите и работните места. Цяла Европа е в криза и никъде не е леко. Навсякъде бедността се увеличава. Въпросът е как се борим с тази бедност – като лъжем хората, че ще създадем 1 милион работни места по някакъв чудодеен начин или като наистина казваме какво пречи и защо се стигнало дотам. Моят отговор на въпроса „ Защо се стигнало до там?“ е прост – защото допуснахме в продължение на много години мошеници да се качват върху свободите ни, да превърнат демокрацията в средство за грабеж, да превърнат купуването на гласове в основно средство за получаване на властта. Тези пари, с които се купуват гласове, после трябва да бъдат откраднати и върнати на мафията. Това е простата истина. Докато не се преборим с тези пороци, ние добро управление няма да имаме. Това са парите от нашето училище, от нашата болница, от дупките по улиците и т.н.

- А как според Вас ще бъде решен казусът КТБ?
- Това е на-важният въпрос в момента в България, защото в КТБ са замразени парите на десетки хиляди дребни вложители и малки фирми, които са гарантирани от закона. А като цяло, в банката е блокиран 10% от брутния продукт на България. Или, казано с прости думи, 10% от националното богатство е затворено в тази банка. Скандално е бездействието на БНБ, както в изминалите години, така и днес. Скандално е бездействието и на ДАНС, и на българската прокуратура, както в годините на източването и грабежа, така и днес, когато те са вече констатирни. Единственото обяснение за днешното бездействие е, че институции, които носят пряка отговорност за това, което се е случило, замитат следите си. Не може Искров, Писанчев и Цацаров в момента да разследват КТБ. Те трябва да бъдат разследвани как и защо се е стигнало до тук. И трябва да бъдат разследвани безпристрастно и много сурово. Нашето искане е незабавно да бъдат освободени парите на дребните вложители, защото това ще подпомогне и техния живот, и ще отпуши икономиката. Това са честно изкарани пари. В момента тези замразени пари блокират икономиката и всички виждаме какво става по улиците. Дори лятото не успя да раздвижи икономиката, въпреки традицията на българския икономически цикъл. Обикновено лятото раздвижва пазара на труда и дава нови работни места, но тази година това не се случи. И причината е в тези замразени средства. А второто нещо, което трябва да се направи е да се даде една много ясна и безпристрастна оценка, пак казвам не от сегашните ръководства на БНБ, ДАНС и прокуратурата, която да бъде в основата на много сериозен анализ, даващ отговор на въпроса подлежи ли банката на оздравяване. Реформаторският блок няма да допусне парите на българският данъкоплатец да бъдат откраднати повторно. Те вече бяха откраднати един път под благосклонния поглед на разпадналите се държавни институции и в момента същите институции посягат към джоба на данъкоплатците, за да покрият кражбата с дългове, които ще тежат на поколения наред. Те искат да покрият кражбата с пари, които са ни отчайващо необходими, за да развием инфраструктурата на страната, да създадем нови работни места, за да можем поне малко да помогнем на образоването и здравеопазването. Този повторен грабеж няма да го допуснем!

- С особена актуалност се очертават двата вечни въпроса в българската партийна история – за единството на коалициите и за съюзниците. Вашият отговор?
- Първо искам да кажа, че са важни задачите, които стоят пред Реформаторския блок и надеждите, които хората му възлагат. Единството е просто инструмент. Ако щете коалицията е просто инструмент на българските граждани, които искат да променят държавата. Така че всичко, което трябва да направим, за да съхраним тези надежди и да им отговорим, ще го направим. В сегашната ситуация, лидерството е в това да отговориш на очакванията на хората, защото сигурно най-малко един милион са българите с десни или дясно-центристки възгледи, които не желаят ГЕРБ и БСП да са им двата избора. Дали в името на тези хора ще вървим към бързо единно лидерство на блока или в името на тези хора очевидният лидер на блока ще си оттегли кандидатурата, за да можем да вземем максимален резултат на изборите – това няма значение. Аз моя политически избор го направих. Проучванията в момента показват, че е бил правилен и че хората не желаят личното да се поставя над общото. По същия начин ще отговоря и за партньорството за в бъдеще. И децата в България знаят, че след изборите ще има дясно мнозинство. Въпросът е: Ще може ли това дясно мнозинство да работи и ще може ли то да променя държавата или ще продължи да я завлича в блатото? Ние участници в завличането в блатото не можем да бъдем, така че ако нашите програми за правосъдието, за административната реформа, за обществените поръчки, за банковото дело и конкретно за спасяването на българските данъкоплатци от грабежа КТБ не бъдат приети, явно няма да има съюзник. Това са въпроси, касаещи всеки отделен гражданин, а не само от политически интерес. Едва след това идва персоналния въпрос и голямата тема поставяме ли ние на Борисов условие да не бъде премиер. Това условие могат да го поставят само българските избиратели. Както Кънев, така и Миков, така и Борисов са в техните ръце на 5 октомври. Ничия лична съдба, ничия лична амбиция не трябва да попречи на това държавата да се промени. Но ако ГЕРБ не искат да променят страната, ако те не искат тя да върви към реформи, ако искат да правят „Южен поток”, ако искат да откраднат парите на данъкоплатците, за да ги налеят в дупката на КТБ – тогава разговорът им с Местан е съвсем уместен. И да си го водят! На следващите избори ще вземат 3%. Това е техен избор.

- Вие сте водач на листата във Варна. Доста спорно е обвързването на „Южен поток” с един от последните девствени плажове в България – Паша дере и вие подкрепяхте протестите срещу този проект. Ваша е идеята за възраждане на транспортния коридор Русе-Варна. Това все още основни акценти ли са във Вашата програма за Варна?
- Много е тъжно, че за година и половина, откакто ние издигнахме тези теми като основни на предишната кампания, по тях нищо не е мръднало. Това показва, че хората, които влязоха в 42 – то Народно събрание като представители на Варна, не са си мръднали пръста за доброто на Варна и варненци, независимо какво са обещавали. Защото ние слушахме много и за магистрала „Хемус” и за „Русе-Варна”, само че в тази държава имаше власт, бюджет, Министерство на транспорта, а не виждаме някой нещо да е направил. За нас коридора „Русе -Варна” с модернизация на пристанищата, връзката между двата града и изграждането на съответните индустриални зони, е изключително важно от гледна точка на заетостта в региона. Това е начинът да се създадат добри работни места. Това е начинът десетки хиляди студенти не просто да завършват във Варна, но и да си намират работа по специалността. Защото Варна е парадоксален случай на град с добри възможности за образование, за което после няма реализация. Когато говорим за Дунавска стратегия, за Черноморска стратегия – това не са празни приказки, а означава точно тази връзка. И занапред ще настояваме за нея, защото вярваме, че всеки лев, изхарчен за подобни инфраструктурни проекти, ще се върне като два и даже три лева в полза и на държавата, и на хората. Темата за „Южен поток” наистина е много болезнена за варненци. Те нито искат плажът на „Паша дере” да бъде разрушен, нито искат развитието на града в южна посока да бъде спряно. Там има огромен потенциал и за туризъм, и за жилищни зони. И това е заложено в стратегията за развитието на града от много години насам. От друга страна, позицията на политиците във варненския Общински съвет и варненските депутати също е еднозначна – те са единни срещу обществения интерес. В Общинския съвет всички без ДСБ гласуваха за това през плажа „Паша дере” да мине тръбата на „Южен поток” и в Парламента всички подкрепяха „Южен поток”. Постигна се така лелеяното съгласие между политиците, но то се оказа срещу обществения интерес и в името на техните лични и много по-големи от техните частни партийни, че и руски интереси. Но не и български интереси. Нашата борба ще продължи. Тя вече е по-трудна, защото този проект много напредна. Отсъствието на реформаторите от 42-рия парламент, отсъствието ни от властта, слабите ни позиции във варненската община доведоха до това, че „Газпром“ вече натрупа тръбите на Пристанище Варна. То вече е пълно с тези тръби и аз вече не знам къде се слагат другите товари.

- Да, но ЕС предупреди, че могат да стартират процедури срещу България, ако този проект започне без съгласието на Брюксел и нарушава правилата на ЕС?
- То е ясно, че тръбопровода няма да се стои. Само че виждаме как българската държава и българската енергетика затъват в това блато, както беше с Белене. Ние знаехме, че Белене няма да има, но един милиард е вече загробен и още толкова са в съда в Париж. Така че наистина сериозната подкрепа за нас на тези избори е големият шанс да успеем да се преборим от тази вече по-трудна позиция, в която се намира страната.
Можете да оставите коментар. Pinging is currently not allowed.

Коментирайте